Bilder från Bromsten

Två vykort monterade som en bild. Bromstens station längst till höger. Jag kan bara se ett hus, som fortfarande finns kvar.

Antagligen är bilden från tidigt 1900-tal, okänd fotograf. 

Något som alla Bromstensbor vet!!

En gång i tiden betalade man skatt för sin hund. Efter man betalt fick man en bricka att fästa på hundens halsband.

Ibland går det hett till i Bromsten.                                                                            Bromstens skola, bilden tagen från balkongen på Fristad               

Erik Andersson, en fotograf som tog många bilder som blev vykort. Här en bild tagen från Fristad, men många intressanta detaljer. I horisonten ser vi Spånga radiomaster som var över 150 meter hög. Byggnaden mitt i bilden, med långsidan mot oss är biografen, kallad Röda bion. Man ser vidare Bromstens gård och Gammelgården. Okänt år.

Ett vykort

Klicka för en större bild.

Bromsten från ovan

Klicka för att se alla detaljer!

Villagatan 57, idag har huset adressen Blockstupet 1 / Cervins väg 22.

Tallåsvägen

Sett från Sundby. Klicka på bilden för att se en större version.

Huset 2006

Har ni sett detta vackra hus i Bromsten?

Klicka på bilden för en större bild.

Bromstens gård

Bromstens gård

Husen på Erik Tegels väg i bakgrunden

Nyårsafton 2009, fyrverkeri i Bromsten.                          Foto Björn Thörnqvist

Bromsten är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun tillhörande stadsdelsområdet Spånga-Tensta. Genom Bromsten rinner Bällstaån.

Namnet Bromsten är ett sammansatt ortnamn, bestående av förledet Brom- och efterledet -sten. Förledet syftar troligen till den närliggande ån, vars vatten om våren troligen forsade rejält, det ”brummade”. Efterledet "sten" har troligen den från andra ortnamn kända betydelsen "samling av stenblock". Med all säkerhet syftar i så fall ortnamnsefterledet på den gamla fornborgen i området, belägen sydväst om korsningen Duvbovägen/Cervins väg. Fornborgen ligger helt nära den äldsta kända byplatsen och hade säkert en viktig förbindelse med den i ofärdstider.

Historia

Bromstens förste kände ägare är adelsmannen Johannes Ingevaldsson år 1291. Den äldsta kartan över Bromsten är från 1706. På den upptas tre gårdar i byn, likaså i 1539 års jordebok.

Bromstens gårds ägor styckades upp i villatomter från och med 1899. Tomtbolaget AB Billiga tomter var aktivt när det gällde att sälja tomter i Bromsten. Gårdens huvudbyggnad revs sommaren 1964 för att ge plats för mer trafik på Duvbovägen. Planen var att huset skulle flyttas till Åsögatan på Södermalm, men det visade sig att huset var i alldeles för dåligt skick för att kunna byggas upp igen.

År 1902 fick Bromsten en stor social institution, Fristad. Den grundades som ett "räddningshem för fallna kvinnor" genom en donation av bankiren Cervin, som i dag har givit namn åt en gata i Bromsten. Anläggningen ritades av Fritz Eckert. På Fristad fick ungdomar med problem yrkesutbildning. Fristad nedlades dock redan 1920. Dåvarande Spånga kommun tog över Fristad och gjorde om det till ålderdomshem, samt till samlingsplats för kommunens olika organ. På 1980-talet byggde Stockholms stad ett nytt äldreboende invid det gamla Fristad. Den praktfulla byggnaden är numera Waldorfskola.

I Bromsten har det funnits två kyrkor, Missionskyrkan nära Bromstens skola, och Baptistkapellet invid genomfartsvägen Duvbovägens korsning med Cervins väg. Bägge kyrkorna är numera rivna och tomterna har bebyggts med villor.

Nykterhetsrörelsen har tidigare varit representerad i Bromsten genom Bromstens Blåbandsförening. Arbetet bedrivs i dag under namnet Spånga Blåbandsförening.

Källa Wikipedia

Bromsten från drönare sommaren 2019

Klicka på bilden för en större version.

Bromsten flygbild

Ett ortofoto över Bromsten, för några år sedan

Klicka på bilden för en större version där du kan zooma in detaljer på bilden.

Ortofoto är en geometriskt korrigerad flygbild.

En flygbild är en centralprojektion, det vill säga att alla objekt projiceras genom en tänkt mittpunkt. Om man fotograferar en plan markyta rakt uppifrån blir bilden geometriskt korrekt, men om det finns höjdskillnader såsom en liten kulle i ena bildkanten kommer föremålen som befinner sig på kullen att projiceras längre ut mot kanten, exempelvis kommer i flygbilden ett staket som går över kullen att se ut som om det går i en båge. Höjdskillnaden medför alltså en sidförskjutning, kallad radiell deplacering, av föremål i bilden.

För att skapa ett ortofoto behöver man känna till terrängens variation i höjdled, till exempel genom en höjddatabas, så att man kan omprojicera centralprojektionen till en ortogonalprojektion. Genom att föra ner alla höjder till ett nollplan tar man bort sidoförskjutningar i bilden. En ortogonal projektion uppstår. Resultatet av denna process är ett ortofoto.

Om byggnadshöjder finns i höjddatabasen kommer även hustak att placeras korrekt, men då husen döljer delar av terrängen genom en skuggverkan måste man klippa in saknade bilddelar från omgivande bilder som tagits med bildövertäckning eller överlappning vid flygfotograferingen. Produkten som skapas i detta fall kallas true orto.


Källa Wikipedia


Några hus i Bromsten fotograferade 1980 av Stockholms stadsmuseum

Vykort postat 1905-01-30, med vackra hus. 

Klicka på bilden för en större version.

Restaurang Sigismund vid Bromstensplan, efter en lyckad muckarfest?? 
Nej, en ny ägare bygger om, för att senare öppna ett hamburger ställe!

Någon gång tidigt 1940-talet klättrade Oskar Wennerström upp på taket till Bromstens skola. Här är tre av de bilder han tog. Jag har grovt fogat samman dem, till ett panorama, där man kan urskilja de tre olika bilderna.

Klicka på bilden för en större version.

Bromstensstaden växer fram, här en bild juli 2022

Klicka på den för en större version

En sommarmorgon i Bromsten, allt andas frid.

Klicka på den för en större version

Bromstens gård, rivs

Bromstens gård

Längst ner, Bromstens gård, Gammelgården, och en lada. Duvbovägen,  mittemot Bromstens gård går Erik Tegels väg in till vänster.